Pleśniak z dżemem z czarnej porzeczki i zmysłową bezą

Pleśniak to przepyszne kruche ciasto pachnące migdałami, a zmysłową słodycz bezy przełamuje kwaskowość dżemu z czarnej porzeczki.
Przepis jest bardzo stary i prosty. Ciasto skradło serce niejednego łasucha. Przekonajcie się sami!



Składniki na ciasto kruche:

200 g masła, schłodzonego
5 żółtek
400 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
szczypta soli
łyżka kwaśnej śmietany
zapach migdałowy
400 g dżemu z czarnej porzeczki 



Składniki na bezę: 

5 białek
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
220 g cukru drobnego



Wykonanie:

W misce dokładnie mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
Następnie do suchych składników dodajemy zimne masło, które możemy pokroić w kostkę. Mieszamy.
Żółtka oddzielamy od białek. Do ciasta dodajemy żółtka oraz śmietanę. Wszystkie składniki szybko zagniatamy.
Ciasto dzielimy na trzy części (u mnie jedna z części – ta z kakao i zapachem migdałowym jest odrobinę większa).
Do jednej z części ciasta dodajemy kakao i zapach migdałowy. Zagniatamy.
Wszystkie części ciasta wkładamy do lodówki i schładzamy przez 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy jedną część ciasta (bez dodatku kakao) i rozkładamy na blasze.
Następnie ciasto smarujemy dżemem porzeczkowym.
Wyjmujemy z lodówki następną część ciasta, z dodatkiem kakao i ścieramy ją używając tarki o grubych oczkach na dżem porzeczkowy.
Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, a pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Ubite na sztywno białka wykładamy na ciemne ciasto. Z lodówki wyjmujemy trzecią część ciasta i ścieramy na masę z białek.
Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i pieczemy ok. 40 – 50 minut.
Po upieczeniu ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku aby beza nie opadła.