Delikatny pasztet z królika, czyli tradycyjne smaki na świątecznym stole

Idą Święta, a może nawet pędzą! Czas płynie obecnie tak szybko i, zanim zdołamy się obejrzeć będziemy zasiadać już do bożonarodzeniowego stołu.
Dzisiaj proponuję Wam świąteczny pasztet z królika, który piekę już od wielu lat. Jest to sprawdzony przepis, a pasztet wychodzi delikatny i lekkostrawny.
Po prostu jest puszysty i naprawdę pyszny. Boże Narodzenie to święta, które trwają kilka dni i oprócz postnej Wigilii (choć właściwie to już tylko tradycja), można jeść mięso przez cały czas.
Dlaczego więc nie umilić sobie tego czasu i nie sięgnąć po domowe pieczyste, na przykład po pasztet z królika z marchewką z poniższego przepisu?
Ja uwielbiam zapach pieczonego mięsa roznoszący się po całym domu, a w Wigilię wraz z wszystkimi domownikami czekam do północy, aby skosztować mięsnych przysmaków.
Wierzcie mi, to niezła frajda.



Składniki:

1 królik tuszka 1,2-1,5 kg
25 dag wątróbki drobiowej
3 jajka
3 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
2 cebule
2 bułki kajzerki
4-5 liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
gałka muszkatołowa
sól, pieprz (czarny, kolorowy, ziołowy wg uznania)
łyżka masła

dodatkowo
masło oraz bułka tarta do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

1. Królika dokładnie myję i porcjuję, włoszczyznę (marchewkę, pietruszkę, selera i cebule) także myję i obieram. Do brytfanny wkładam królika, włoszczyznę, liście laurowe oraz ziele angielskie i wlewam   ok. 1 litra zimnej wody.

Gotuję pod przykryciem przez ok. 1- 1,5 godziny, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Następnie z wywaru wyjmuję mięso i warzywa, które później studzę.


2. Kajzerki namaczam w wywarze z królika
3. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła i lekko przysmażam wątróbkę, tylko tak krótko, aby się ścięła.


4. Mięso z królika oddzielam od kości i mielę razem z bułką oraz warzywami. Do masy mięsnej dodaję jajka i doprawiam do smaku solą, tartą gałką muszkatołową i świeżo zmielonym pieprzem (może być czarny, ziołowy). Ja dodałem świeżo zmielonego pieprzu kolorowego. Mięso dobrze wyrabiam.


5. Piekarnik nagrzewam do 180 °C .
6. Formę do pieczenia smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Następnie przekładam masę do formy i wstawiam do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Pasztet z królika piekę ok. 1 - 1,5  godziny.


7. Gorący pasztet pozostawiam w formie do ostygnięcia. Następnie pasztet ostrożnie przekładam na deskę.
Aby pasztet dobrze stężał pozostawiam go w chłodnym miejscu przez 6-8 godzin.